Photo Rating Website
Index Jayna James jarząbowy Janet Ling jaja VoIP
jakie powinny byc prawidłowe wyniki krwi i moczu

aaaablog4meaaaa

Temat: Krew z nosa i badania
Krew z nosa i badania Witam Panie Doktorze Jestem mamą 4ro miesięcznej dziewczynki i 4ro letniego chłopca. We wrzesniu synek zaczął chodzić do przedszkola. Od początku września pięć razy miał krwawienie z nosna. Zaniepokoiło mnie to i postanowiłam zrobić badnai krwi i moczu. Więkoszość wyników jest w normie ale 4 mnie niepokoją. LYM% 33,1 norma 38,0-60,0; NEU% 60,6 norma 27,0-51,0;P-LCR 17,8 norma 19,2-47,0; OB 12 norma 3-8; Mocz: Barwa żółta; pH6,0; ciężar właściwy 1,020 reszta wg opisu prawidłowa. Mały raczej nie choruje czasami jakiś katarek. Proszę o odpowiedź czy te wyniki powinny mnie niepokoić i czy powinnam wykonać jeszcze jakieś dodatkowe badania. Wizytę u pediatry mam wyznaczoną na koniec przyszłego tygonia - bilans. Czy powinnam z tymi wynikami odwiedzić lekarza wcześniej?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,85433478,85433478,Krew_z_nosa_i_badania.html



Temat: proszę o interpretację badania
-Witaj. Jeżeli chodzi o interpretację przedstawionych przez Ciebie wyników to myślę, że najlepiej zrobiłby to lekarz urolog, nie mniej jednak pstaram się pomóc ci cokolwiek o nich powiedzieć: Odczyn 5.0 - świadczy o tym, że mocz jest kwaśny, nrma tj. odczyn obojętny wynosi 7.0 Białko 8.0 - normalnie w moczu nie powinno znajdować się białko. Jego obecność może być spowodowana gorączką, forsownym wysiłkiem, ciążą i niektórymi chorobami (szczególnie nerek) W tym przypadku stężenie białka jest dość wysokie. Krwinki czerwone 12-17 - prawidłowo w moczu nie powinny znajdować się ani białe ani czerwone krwinki. Zapalenie, choroby o różnej etilogii lub uszkodzenie nerek, moczowodów, pęcherza moczowego, cewki moczowej może spowodować pojawienie się krwi w moczu. Radziłabym poprosić lekarza urologa o skierowanie na posiew moczu, który wykluczy lub potwierdzi obecność w moczu bakterii przy zakażeniu bakteryjnym lub grzybów. Może potrzebne są inne badania określające rzeczywisty obraz układu moczowego i wykluczające jego uszkodzenie? Pozdrawiam. < JUTRO JEST PIERWSZY DZIEŃ...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,30599930,30599930,prosze_o_interpretacje_badania.html


Temat: badania krew i mocz
badania krew i mocz dzisiaj byłam na badaniach, robiłam na morfologię i mocz oraz n grupe krwi, wyjaśnijcie mi ammuśki co to znaczy przeciwciała we krwi bo pielegniarka powiedziała,że jeśli okae się,że mam przeciwciała lub mój mąż to musimy robic jakieś dodakowe badania,a dodatkowo jakie powinny być prawidłowe wyniki krwi i moczu?dzięki za odpowiedzi.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,26186990,26186990,badania_krew_i_mocz.html


Temat: córka bardzo dużo pije
Witam, Stawiałabym ostroznie,ze to jednak nawyk,ale uwazam,ze powinni Panstwo skonsultowąc się z endokrynologiem dziecięcym. Warto zrobic jednak mocz- dla wykluczenia podwyzszonego poziomu cukru ( wynik z krwi jest przeciez po spozyciu soku z cukrem,a wiec nie w 100 % miarodajny) Przyczyna picia moze byc równiez moczówka prosta( tu cytat z inego medium - wydawnictwo Bauer Moczówka prosta to stan zwiazany ze wzmozonym pragnieniem i zwiekszonym wydzielaniem moczu. Choroba ta wynika z zachwiania równowagi hormonalnej i niedoboru substancji ograniczającej ilośc wytwarzanego moczu ( fizjologicznie jest ona produkowana w osrodkowym układzie nerwowym) . Zaburzenia,ktorych rezultatem jest moczówka ,mogą mieć zróznicowane tło . Moze byc to efekt doznanego urazu głowy ( złamanie kosci podstawy czaszki),zabiegi neurochirurgiczne,stany zapalne układu nerwowego,guzy. W nielicznych przypadkach schorzenie ma charakter uwarunkowany genetycznie i jest dziedziczne. U wielu osób ( ok 20 %) objawy moczówki moga tez wystapic bez ustalonej przyczyny. Głowne symptomy choroby to wzmozone pragnienie i oddawanie obfitych ilości jasnego moczu, u starszych dzieci moze dojśc do wystapienia moczenia nocnego.Chore maluchy nie poca się,są blade i nie maja apetytu. Potwierdzeniem rozpoznania moze byc wydalanie ponad 4 l moczu dziennie. Mocz jest słabo zageszczony ( ciezar własciwy 1,001-1,005). W celu odróznienia moczowki od chorób nerek oznacza się biochemiczne parametry wydolności nerek takie jak mocznik i kreatynina ( powinny byc na prawidłowym poziomie). Nim jednak dojdzie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,76767545,76767545,corka_bardzo_duzo_pije.html


Temat: niepokojacy wynik usg przezciemiaczko
moczu sa przekroczone. Najbradziej zas podwyzszony jest wskaznik ca/kreatyniny:( dostalismy wiec zalenia co do diety i pod koniec litopada idziemy na kontrole. Mam nadzieje ze bedzie lepiej chociaz wesolo sie nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,101116267,101116267,niepokojacy_wynik_usg_przezciemiaczko.html


Temat: Pół życia z boreliozą (Geodety)
błona komórkowa odpowiedzialna za przepuszczanie składników z jelita do krwioobiegu. Jeśli ta błona jest zdrowa to nie przepuszcza składników o większych molekułach, które nie zostały jeszcze prawidłowo strawione i rozłożone. Jęśli natomist błona ta jest nadmiernie perforowana, np. w wyniku przerostu grzybów, które "zaczepiają" się o ścianki jelita to zaczyna przepuszczać do krwi większe molekuły, które w normalnych, zdrowych warunkach nie powinny ... tzw. test PolyethelyneGlycol (PEG). Pacjentowi podawany jest w tym teście roztwór 2 składników (mannitol i lactulosa) o różnych rozmiarach molekół. Po podaniu zbiera się mocz do badania i na podstawie zawartości tych składników określa stan jelita. Test "buraczany" jest swego rodzaju domową namiastką tego testu. W praktyce jednak okazuje się całkiem dobry. W tym kontekście rozważania dotyczące wpływu pH moczu na kolor i temu podobne nie bardzo mają sens, jako, że składniki zawierające barwnik buraczany nie powinny się w ogóle do krwi (a co za tym idzie do nerek) dostać (jeśli przepuszczalność jelita...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,61621368,61621368,Pol_zycia_z_borelioza_Geodety_.html


Temat: czy ciśnienie krwi 120/94...
warunkiem ich właściwego rozwoju. Błędy żywieniowe dają szybko o sobie znać pod postacią braku prawidłowego przyrostu masy ciała dziecka i zaburzeń wzrastania. Dalszym skutkiem jest gorszy rozwój intelektualny dziecka i opóźnienie ... krwi u dzieci: www.borgis.pl/czytelnia/nm_nad_tetnicze/02.php
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,27118588,27118588,czy_cisnienie_krwi_120_94_.html


Temat: badanie krwi i moczu u 4- miesięczniaka
badanie krwi i moczu u 4- miesięczniaka Kochane czy mozecie napisac jakie powinny byc prawidlowe wyniki (normy) dla nioemowlaka. dzisiaj odebralam wyniki i nie wiem jak je zinterpretowac a wizyte u...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,38606731,38606731,badanie_krwi_i_moczu_u_4_miesieczniaka.html


Temat: silna nerwica - mam juz dość !!!
... ich prawidłowe wyniki, czego życzę, powinny Pana trochę uspokoić). Pozdrawiam. --      www: http://www.e-medicus.org/     blog: http://adamwysokinski.blogspot.com/   mobile: +48 609 676 178    skype: adamwysokinski
Źródło: topranking.pl/1849/silna,nerwica,mam,juz,dosc.php


Temat: Badanie krwi i moczu - ktos mi to rozwiąże ?
CISCO napisał(a): Moze ktos sie odniesc do n/w wynikow i co oznaczaja: (no chyba ze ktos poda link gdzie poczytam sobie co oznaczaja te skróty i jakie sa normy dla faceta w wieku 33 lat) normy powinny byc podane na wyniku, moga byc pod nazwa wartosci referencyjne, a co do linkow - wystarczy jak w google wpiszesz "morfologia krwi", "badanie ogolne moczu" KREW: WBC:   6.7 Leukocyty = biale krwinki norma 4,0-10,8 tys./l RBC:   +5.67 erytrocyty= czerwone krwinki krwi norma do 4,7-6,1 mln./l HGB:   16.6 hemoglobina 12,5-18,0 g/dl HCT:   47.1 ... średnie stężenie hemoglobiny 33-37 g/dl PLT:   189 plytki krwi= trombocyty 130-450 tys./l YMPH%: 35.8 limfocyty 1,0-4,5 tys./l MXD%:  10.1 jest to tzw mix komorkowy - glownie ujmowane sa w nim komorki ziarniste takie jak eozynofile i bazofile, w zaleznosci od laboratorium jest to kryterium do sporzadzania rozmazu krwi ogladanego pod mikroskopem (u mnie do 5.0%) NEUT%: 54.1 neutrocyty - granulocyty obojetnochlonne ... rozklad objetosci krwinek czerwonych 11,5- 14,5% PDW:   13.6 MPV:   11.5 P-LCR: 35.9 sa to wskazniki plytkowe MOCZ GLU: NEGATIVE cukier BIL: NEGATIVE bilirubina KET: NEGATIVE ciala ketonowe - glownie aceton SG:  1.010 ciezar wlasciwy moczu 1,023-1,035 g/cm3 pH:  7.0 odczyn kwasny-obojetny-zasadowy, zalezy od diety i stanu metabolizmu. u Ciebie jest kwasny - prawidlowy PRO: NEGATIVE bialko URO: 0.2 E.U./dL urobilinogen do 1.0 jest niepodwyzszony czyli prawidlowo NIT: NEGATIVE nitranty - bakterie nitryfikujace BLO: NEGATIVE krew LEU: 3+ leukocyty badanie to powinno byc jeszcze uzupelnione badaniem osadu moczu tym bardziej ze leukocyty sa obecne do tzw 3 plusow. wartosc prawidlowa to 0-2 w polu widzenia co do interpretacji Twojego stanu zdrowia i tak musisz isc do lekarza :) -- Wirgo (Mam gugla i...
Źródło: topranking.pl/1850/badanie,krwi,i,moczu,ktos,mi,to,rozwiaze.php


Temat: Jestem przestraszona, lekarze zyc mi z miesniakami
tymi procedurami medycznymi [20]. Wpływ UAE na przebieg ciąży nie jest określony. Jest dużo doniesień o prawidłowych ciążach po embolizacji tętnic macicznych. Ze względu na krótki okres obserwacji po zabiegach embolizacji, wskazania do zastosowania tej metody leczniczej powinny się ograniczać do przypadków z istniejącymi przeciwwskazaniami do znieczulenia ogólnego lub leczenia operacyjnego. Alternatywą do UAE może być laparoskopowa koagulacja, klipsowanie lub podwiązanie tętnic...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,39484,72062715,72062715,Jestem_przestraszona_lekarze_zyc_mi_z_miesniakami.html


Temat: najlepszy wet w Białej Podlaskiej
diagnozy padają.Pytam się więc skąd one się biorą? Z badań krwi przeprowadzonych w szpitalu na terebelskiej???Przecież "kombajn" badający krew psią ,jest przeznaczony do badania_ krwi_ludzkiej!! a ta ma zupełnie inny skład i parametry odczytu niz psia! Jak więc lekarz może odczytywać wynik badania krwi(moczu) psa ,z urządzenia badającego krew(mocz)ludzką?? Musiało zginąć dużo moich psów,leczonych nieprawidłowo- żebym trafiła do odpowiednich lekarzy,posiadających odpowiedni sprzęt ... nerek ,czy otyłe powinny dostawać odpowiednią karmę.Ale o tym się wogóle nie mówi.Jakby problem nieistniał. Sterylizacja,szczepienia,parwowiroza ,babeszjoza.Te rzeczy lekarze umieją w białej robić i leczyć.Ale żeby stwierdzić grzybicę,nowotwór czy inne choróbska,potrzebne ... ,że teraz jesteście wpatrzeni w waszych vetów,i nic nie przemówi wam do rozsądku.Ale chociaż badania krwi róbcie w klinikach.Koszt niewielki,ale odczyt PRAWIDŁOWY. serdecznie pozdrawiam. p.s. zainteresowanych adresem kliniki w Lublinie proszę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,118,46004691,46004691,najlepszy_wet_w_Bialej_Podlaskiej.html


Temat: Crohn?
kreatynina, mocznik czy kwas moczowy. U chorych z niedomogą nerek, ale nie dializowanych, może to spowodować wzrost poziomu tych związków we krwi. U chorych dializowanych tego problemu nie ma.    Organizm ... których musiał zaniechać przy poprzednim modelu żywienia.    Organizm Pani córki jest silnie wyniszczony, a jego przebudowa i odnowa musi potrwać długo. Ale zauważalne efekty powinny być widoczne już po 2...
Źródło: topranking.pl/1849/crohn.php


Temat: Rozpoznawanie nieplodnosci.
posiewów bakteriologicznych. W przypadku nieprawidłowego wyniku testu powinny być przeprowadzone badania nasienia u partnera, oraz wykonane posiewy i wymazy bakteriologiczne. Hysterosalpingografia Badanie w kierunku nieprawidłowości jajowodów oraz macicy: hysterosalpingografia (radiografia macicy ... z maleńkich zrostów. Badanie ma wiele wyników fałszywie dodatnich i fałszywie ujemnych. Jeśli zostanie wykryta przeszkoda czy nieprawidłowość budowy należy wykonać laparoskopię. Istnieje niewielkie prawdopodobieństwo zakażenia jamy miednicy, dlatego jeszcze przed...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,20468030,20468030,Rozpoznawanie_nieplodnosci_.html



blog4me

Designed By Royalty-Free.Org